Savusta kuin ammattilainen Morsø-ulkouunillasi
Morsøn ulkouuni taipuu paljon muuhunkin kuin pizzan valmistukseen; esimerkiksi lihas savustaminen onnistuu kätevästi.
Lihan savustus Morsøn uunissa ei ole kovin hankalaa. Tarvitsen lihan, savustuspuuta ja grillin, jossa voit sulkea savun sisälle lihan kanssa.
Lue alta vinkkejä herkullisen savustetun lihan valmistukseen.
Valitse sopivat tarvikkeet savustukseen
Ennen savustuksen aloittamista on valittava käytettävä savustuspuu tai -lastu. Esimerkiksi kirsikka-, omena-, tammi- ja pähkinäpuut sopivat tähän tarkoitukseen. Sen sijaan kuusta, mäntyä ja muita havupuita on syytä välttää, sillä ne sisältävät runsaasti pihkaa, joka voi antaa ruoalle pahan jälkimaun.
Esimerkkejä lihan savustukseen sopivista puulajeista:
- Kala ja siipikarja: esimerkiksi hedelmäpuiden lastut.
- Naudanliha tai muu vastaava: esimerkiksi tammi tai muu aromirikas ja voimakas savustuslastu.
Hyvä savustuspuu on yleisesti ottaen aina kuivaa, kuoretonta ja täysin puhdasta (ei maaleja tai kemikaaleja).
Tee näin:
1. Käynnistä grilli tavalliseen tapaan esimerkiksi briketeillä.
2. Jos mahdollista, voit tarkistaa uunin lämpötilan ja tarkistaa onko se reseptin mukainen. Uuni pitää lämmittää kunnolla, mutta suuria liekkejä on hyvä välttää.
3. Työnnä hiillos taaksepäin tuhkankaapimen avulla siten, että hiillos muodostaa puoliympyrän. Näin vältyt liialliselta kuumuudelta.
4. Aseta ulkouunin sisäosa sisälle lihan kanssa ja ripottele kourallinen savustuslastuja lähimmille hiilloksille.
5. Sulje heti uunin ovi, ja aseta Smokeeper-kansi tai kostea liina savuputken päälle.
Odota, kunnes liha on saavuttanut oikean lämpötilan. Ota liha pois uunista ja odota ennen leikkaamista, jotta liha säilyy mehukkaana.
Valmistele grilli savustukseen
Uunissa savustus edellyttää, että savu pysyy uunin sisällä. Savustus onnistuu Morsøn Forno- ja Forno II -grillissä, kunhan varusteina on Forno-ovi tai Forno II -ovi ja Smokeeper-kansi.
Katso, kuinka tanskalainen tv-kokki Gorm Wisweh savustaa Forno-ulkouunissa.